• Upoznajte i zaljubite se u Egipat
 • Beograd, Srbija
Aktuelne teme
Kada je najbolje letovati u Egiptu?

Kada je najbolje letovati u Egiptu?

Koliko traje letnja sezona u Egiptu?

Tradicionalna turistička sezona u Egiptu traje od kraja novembra do kraja februara. To je i period kada je najbolje letovati u Egiptu. Opet, ova informacija uopštena je za ceo Egipat. Letovališta kao Hurgada Šarm el Šeik aktivna su cele godine. Osim uskršnjih i prvomajskih praznika, kada turizam naglo poraste, mart ili april su isto dobra vremena za posetu sa prijatnom klimom.

Kada su u Egiptu najveće vrućine?

U maju su vrućine još uvek ok. Od juna do septembra na jugu i u pustinji su žestoke vrućine. Samo obalna mesta tada nude predah. Tokom ovih meseci razgledanje grada treba ograničiti. Najbolje na rano jutro ili veče. Nakon vrelog perioda stižemo do oktobra i početka novembra. To je period kada je možda najbolje vreme za posetu i kupanje.

Letovanje u Egiptu tokom Ramazana

Pored vremenske prognoze, još jedan bitan faktor može uticati na vaš put. U pitanju je islamski kalendar. Najvažniji praznik Ramazan, mesec dnevnog posta. Iako je u turističkim mestima dosta fleksibilnije, trebalo bi da budete upoznati sa nekim običajima domaćina.

Ramazanski post traje 30 dana. Od vernika se očekuje da što vernije slede učenje proroka Muhameda. Da ne psuju, ne lažu, ne puše duvan i nemaju seksualne odnose. Pored toga bitno je i da porade na čistoći misli i dela. Oni koji nisu Muslimani nisu obavezni da poštuju Ramazan.

Kako rade hoteli tokom Ramazana?

U hotelima većina restorana radi tokom dana za nemuslimane. Kao izraz poštovanja prema muslimanima koji prolaze, navučene su zavese u restoranima. Gosti hotela mogu da idu na plažu. Mogu da koriste i infrastrukturu hotela kao i obično. Javne plaže, vodeni sportovi i spa centri rade uobičajeno. Restorani takođe rade redovno. Alkoholna pića toče se tek posle 19:00.

Za vreme Ramazana prekidaju se bilo kakva slavlja i praznovanja. Prekidaju se muzičke i zabavne predstave (za vreme tura poput safarija u pustinji, nema trbušnog plesa), osim lagane tradicionalne arapske muzike.

4 komentara na “Kada je najbolje letovati u Egiptu?

  • Author gravatar

   Mi već godinama letujemo u Hurgadi u septembru. Prvi naš put je bio kraj jula početak avgusta i previše je toplo. Deca su nam imala 4 i 6 godina i morali smo svaki dan od 12h-14h da idemo u sobu jer je prevruće bilo. Tako da preporučujem svima da ako mogu rezervišu termin u septembru i biće idealno. Hotele smo menjali ali nam je Steigenberger ipak opcija broj jedan pa smo se tri puta vraćali u njega.

   • Author gravatar

    Hvala na savetu… Bas sam se pitala kakvo je vreme u septembru i sada mi je dilema resena 😊

   • Author gravatar

    Mozete li mi reci kakave su plaze od Hotela Steigenberger more da li je bistro zbog djece?

  • Author gravatar

   Moram priznati da nisam letovao u Egiptu ali planiram da preko neke agencije posetim i tu destinaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *