• Upoznajte i zaljubite se u Egipat
  • Beograd, Srbija
Zanimljivosti
Kleopatra je ustvari bila Grkinja

Kleopatra je ustvari bila Grkinja

Jedna od najpoznatijih ličnosti Egipata, Kleopatra, bila je ustvari Grkinja.

Poslednji je izdanak grčke dinastije Ptolomeja koja je upravljala Egiptom još od vremena kada je Aleksandar Makedonski osvojio te teritorije 332. godine pre nove ere.

Kao kraljica Egipta, bila je jedna od najpoznatijih vladarki u istoriji. Razne priče i mitovi su dovođeni u vezu sa njenim tragičnim životom. Bila je inspiracija za brojne knjige, filmove i predstave. Poznata je i drama Vilijama Šekspira “Antonije i Kleopatra”. Kleopatra je bila poslednji faraon kojeg je Egipat imao.

Kleopatrina smrt – Kako bi pobedili Oktavijana, na zapadnoj obali Grčke, Kleopatra i Antonije udružili su vojne snage. To se dešavalo 31. godine p.n.e. Borba je bila pogubna po Egipćane pa su Kleopatra i Antonije morali da pobegnu nazad u Egipat. Antonije je pogrešno obavešten o Kleopatrinoj smrti i vratio se na mesto bitke. Nakon što je čuo vesti, rimski vođa počinio je samoubistvo. Kleopatra je nakon toga okončala svoj život ujedom egipatske kobre. Po egipatskom verovanju tako je osigurala svoju besmrtnost. Ljubavnici su zajedno pokopani, a Egipat je postao rimska pokrajina.

Podelite sa nama neku zanimljivost koju ste čuli o Egiptu.
Ostavite komentar ili nam pišite kroz kontakt formu.

Pročitaje zanimljivosti o Egiptu koje do sada sigurno niste znali. Pratite naš turistički blog kroz Egipat i uživajte u novim saznanjima. Sve zanimljivosti o ovoj nesvakidašnjoj zemlji pratite na stranici Egipat zanimljivosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *