• Upoznajte i zaljubite se u Egipat
  • Beograd, Srbija
Blog
Hurgada Egipat – najpopularnije letovalište u Egiptu

Hurgada Egipat – najpopularnije letovalište u Egiptu

Hurgada (Egipat) je letovalište na obali Crvenog mora. Odlična je polazna tačka za posete Kairu i Dolini kraljeva. Nekada malo ribarsko naselje sada je u jedna od posećenijih turističkih zona Egipta sa više od sto hotela.

Letovalište se proteže 36 km duž obale Crvenog mora. Predstavlja destinaciju za brojne turiste iz Evrope. Pre svega Italijane i Nemce. Grad Hurgada (Egipat) ima oko 250.000 stanovnika. Tokom letnje sezone kada dođu brojni turisti iz Rusije, Nemačke, Italije, Francuske i naravno Srbije, ima i do deset puta više. 

Hurgada se deli na tri dela. El Dahar (stari deo grada), Sekala (centar) i El Memša (moderni deo grada). Više o njima pisaćemo malo kasnije. Hurgadu opslužuje Međunarodni aerodrom udaljen oko 5 km od centra grada. Ljubiteljima ronjenja Hurgada je pravi izbor. Pre svega zbog dugih koralnih grebena i bogatog životinjskog sveta. Preporučujemo Vam plovidbu „staklenim brodom“ (brod sa staklenim dnom) kojim ćete posmatrati podvodne koralske grebene. Ukoliko ste ljubitelji peska ne propustite vožnju motorima ili bugijima po pustinji.

HURGADA I EGIPAT GDE SE NALAZE?

Drugi po veličini grad na obali Crvenog mora je Hurgada. Hurgada (Egipat) jedan je i od najpoznatijih gradova ove zemlje. Grad je relativno nov sa obzirom da je osnovan početkom XX veka. Nakon 1980. godine počinje nagli razvoj sa velikim investiranjem u turizam. Od Kaira je Hurgada (Egipat) udaljena oko 500km. Predstavlja jedan od najvećih priobalnih gradova u Egiptu. Grad Hurgada (Egipat) je smešten na jugo-zapadu zemlje i predstavlja glavni grad Crvenog mora. Iz Beograda postoje direktni letovi do Hurgade tokom cele godine. Saobraćaj je pojačan u letnjem periodu. Tada postoje i čarter letovi Air Serbia i direktni letovi na redovnim linijama Air Caira.

KAKVO JE VREME U HURGADI?

Sa obalom dugom oko 40 kilometara Hurgada (Egipat) je mesto na kome se nalazi oko 250 hotela. Grad ima i vrlo specifičnu klimu. Toplo more, izuzetno suva i topla klima omogućava da sezona kupanja traje skoro cele godine. Vlažnost vazduha je veoma niska. Zbog toga nemate osećaj da je toliko toplo. Blagi vetar koji stalno duva pomaže u tome. Nemojte da se prevarite i pomislite kako vam ne treba krema za sunčanje. Brzo ćete i u hladovini pocrveneti bez zaštitnog faktora. Temperatura mora tokom letnjih meseci iznosi oko 28 stepeni. Temperatura vazduha dostiže i 40-ti podeljak. 

Shodno tome, Crveno more je jedno od najtoplijih mora na svetu. Ovde se možete kupati tokom cele godine. Naš savet je ipak da na odmor u Hurgadu idete u periodu od marta do novembra. S obzirom na jako visoke temperature tokom letnjih meseci, idealno vreme za kupanje je u periodu od aprila do juna ili od septembra do novembra. Tada temperature nisu toliko visoke. Vreme je svakako toplo i vedro. Ukoliko volite visoke temperature onda su jul i avgust pravi izbor za vas.

HURGADA vremenska prognoza

Plaže u Hurgadi su veoma lepe, sa sitnim, belim peskom. Mnoge su locirane blizu hotela. Ovde su sve plaže privatne. Turisti uglavnom koriste plaže hotela u kom odsedaju. Ulaz na plažu drugih hotela se plaća.

DA LI ZA HURGADU POSTOJE DIREKTNI LETOVI?

Odlučili ste se za letovanje u Hurgadi tokom leta. Tada postoje aranžmani na redovnoj liniji Air Cairo i aranžmani čarter letovima Air Serbia. U oba slučaja su u pitanju direktni letovi sa uključenim prtljagom (ručni + čekirani). Razlika je sledeća. Kada su u pitanju aranžmani na redovnoj liniji sa Air Cairo-m, unapred znate vreme polaska. Satnice od strane avio kompanije se unapred znaju. Kada su u pitanju aranžmani čarter letovima, vreme polaska dobijate od agencije dan-dva pre put. Uglavnom su paket aranžmani Hurgada Egipat sa čarter letom povoljniji. Pre svega zbog nešto niže cene avio karte, ali to nije uvek tako.

Let Beograd (Srbija) – Hurgada (Egipat) traje 2 sata i 50 minuta. Za put u Arapsku Republiku Egipat državljanima Srbije neophodna je viza. Potreban je i pasoš koji važi još minimum šest meseci po povratku sa puta. Ukoliko ste državljani Republike Srbije, vizu možete izvaditi pre polaska na put u Ambasadi u Beogradu. Vizu možete kupiti i u vidu markice prilikom sletanja na aerodrom u Hurgadi. Ceja je 25 dolara ili 25 eura po osobi tj. pasošu (plaćaju i odrasli i deca). Lepi se u prvu slobodnu stranu u pasošu predviđenu za vize.

U KOM MESTU ODSESTI U HURGADI?

Kako smo ranije spomenuli, Hurgada je podeljena na više delova, i sada ćemo ih malo bolje opisati.

El Dahar je najstariji deo Hurgade. U njemu živi većina lokalnog stanovništva. Od aerodroma El Dahar je udaljen 7 km. Od Memše 12 km, a od Sakale 6 km. 

Sakala je poznata pod nazivom stari centar Hurgade. U pitanju je turistička oblast koja je spoj tradicionalnog i modernog. Veliki broj radnji gde možete pronaći šta god poželite. Cene su vrlo pristupačne. Ovde ćete naići i na suvenirnice, restorane nacionalne kuhinje, kafiće, poznate fast food restorane poput McDonalds-a. Sakala je oblast sa brojnim hotelima raznih kategorija, šetalištem, novom marinom. Od međunarodnog aerodroma u Hurgadi, Sakala je udaljena oko 10 km.

Memša je poznata i kao novi centar Hurgade. Memša je oblast koja se jako brzo razvila sa lepo uređenim šetalištem, suvenirnicama, fast food restoranima. Ovde se uglavnom nalaze hoteli sa 5*. U pitanju su kompleksi sa bazenima i svim propratnim sadržajima bitnim za savšren odmor. U Memši se nalaze neki od čuvenih barova i klubova. To su Little Buda, Elements, Hard Rock Cafe. Ovaj deo Hurgade je sjajan izbor i ukoliko želite kratak transfer od aerodroma. Memša se nalazi na samo 2 km od međunarodnog aerodroma Hurgada.

Safaga road je zona koja se nalazi između Memše i Sahl Hašiša (Sahl Hasheesh). Na novom šetalištu dugom oko 2.5 km se nalaze brojni luksuzni hoteli, marketi, tržni centar. Naše agencije ovaj deo Hurgade za sada još uvek nemaju u ponudi.

Sahl Hašiš (Sahl Hasheesh) ili u prevodu Zelena dolina. Ovaj deo je raj za sve koji vole ronjenje, golf i kitesurfing. Sahl Hašiš je eksluzivan deo južne Hurgade. Ovde se nalaze najeksluzivniji hotelski kompleksi. Baron PalacePremier Le RaveSunrise Romance Resort. Najbolje očuvani koralni greben sa raznovrsnim podvodnim svetom nalazi se u Sahl Hašišu. Svi hoteli si uz samu obalu. Sa divnim peščanim plažama povezani su šetalištem koje je dugo 8 km. Sakala je udaljena oko 25 km. Memša oko 18 km.

Soma Bej (Soma Bay) je idealno mesto za one koji vole mir i luksuz. Nalazi se na samom jugu Hurgade. Od novog centra Memše je udaljen oko 45 km. Soma Bay je poznat po luksuznim hotelima i dugačkoj, širokoj peščanoj plaži. Omiljen je i mešu ljubiteljima golfa. Ovde se nalazi profesionalni golf klub. Koralni greben je izuzetno dobro očuvan. Podvodni svet je veoma bogat. Iz tog razloga privlači zaljubljenike u podvodni svet kao i ljubitelje kitesurfing-a. Dva najpopularnija hotela u ovoj regiji su hotel Caribbean World Resort i Sentido Palm Royale. Njihove plaže važe za jedne od najlepših u regiji Crvenog mora.

DA LI JE HURGADA BEZBEDNA?

Jedna od najčešćih dilema prilikom posete Egiptu. Da li je ova zemlja bezbedna? Posebno zato što je u pitanju afrička zemlja. Gde god u svetu da se nalazite, bio to Egipat, Austrija ili Amerika, niko vam ne može garantovati da se nešto loše ne može desiti. 

U svakom hotelu u Hurgadi kao i na ulici videćete uniformisano lice. Policija ili obezbeđenje je uvek u blizini. Za bilo kakvim strahom nema potrebe. Oni su tu da im se obratite ako imate bilo kakvih nedoumica. Sva turistička mesta i turističke atrakcije koje posećuju turisti su obezbeđeni i ne postoji pretnja po bezbednost. Pri ulasku u bilo koji lokalitet vrši se detaljna provera. Detektori metala, skeneri i slični uređaji su za to zaduženi.

JOŠ MALO KORISNIH INFORMACIJA U HURGADI I EGIPTU

Slede neka od najčešćih pitanja koja putnici postavljaju pre puta u Hurgadu i Egipat. Da li smem da pijem vodu iz česme? Koliko košta taxi? Da li je Hurgada destinacija za šoping? Da li pramaju evre u Egiptu? Koji probiotik da koristim? Potrudićemo se da detaljnije odgovorimo na ova pitanja.

Voda za piće i valuta u Egiptu

Voda u Egiptu je bakteriološki i hemijski ispravna. I pored toga ne preporučuje se za piće. Voda iz česme može izazvati stomačne probleme. Preporuka je da kupite flaširanu (Siva, Barakka, Nestlle). Možete je kupiti u hotelu (5-15 funti), kao i u mnogobrojnim marketima (3-5 funti).  

Egipatska valuta je “egipatska funta” (l.e.) koja se sastoji od 100 “piastra”. 

Kurs je: za 1€ oko 18.2 l.e, a za 1$ oko 16.9 l.e. Kurs se često menja. Nije preporučljivo menjati veće sume novca odjednom. Pored egipatske funte možete plaćati i u dolarima. Trgovci će prihvatiti i Evre. Zbog konverzija plaćanje u evrima će vam se manje isplatiti. 

Koji prevoz koristiti u Hurgadi?

Za prevoz u Hurgadi koristite taxi. Vozila su plavo narandžaste boje i prolaze non-stop. Taxi je vrlo jeftin. Cenu vožnje uvek dogovorite pre ulaska u vozilo. U zavisnosti od dužine relacije, cena vožnje po gradu je od 30 do 100 funti. Takođe, u hotelima van grada postoje specijalni šatl busevi. Oni voze do centra Hurgade. Uglavnom se naknadno plaćaju.

Gde kupovati u Hurgadi?

Cene u prodavnicama uglavnom nisu fiksne. Cenkanje je ovde normalno. Neki od marketa u kojima su cene jedinstvene i jasno istaknute su ABU ASHARA i METRO. Ukoliko volite da se cenkate, prvac Sakala. Šoping u starom centru Hurgade biće pravo uživanje. Egipćani su poznati po tome da vole da se cenkaju sa turistima. Opet, budite obazrivi. U većini radnji će Vam za robu koju izaberete kao osnovnu cenu ponuditi dosta veću cifru od stvarne.

Ako sa druge strane ne volite cenkanje i da vas neko vuče za rukav prilikom kupovine, idealno mesto za Vaš šoping je tržni centar CLEOPATRA. Nalazi se u starom centru Sakala i u novom centru Memša. U ovom tržnom centru cene su fiksne. Ponuda proizvoda je veoma raznovrsna. Sve što poželite naći ćete na ovom mestu.

Koji probiotik se preporučuje pred put u Egipat i Hurgadu?

Preporučujemo da uvek pre polaska na put u Hurgadu (Egipat) kupite putno zdravstveno osiguranje. Kao i prilikom posete bilo kojoj destinaciji. U slučaju stomačnih problema, najbolje je da u nekoj od apoteka u Hurgadi kupite lek ANTINAL. Probiotik ćete naći u svim lokalnim apotekama. Cena se kreće oko 20 funti. Dobra stvar je da vrlo brzo deluje. Naši probiotici nisu adekvatni za afričko tržište. Iz tog razloga najbolje je da uzmete lek Antinal. Eventualno možete i kod nas kupiti lek ENTEROFURIL. On je adekvatna zamena. 

Potrebna vam je lekarska pomoć tokom boravka u Hurgadi? Najbolje je da se obratite predstavniku agencije. Agencija preko koje ste došli uglavnom vam da njegov kontakt. Pozovite ga kako bi Vam asistirao prilikom odlaska do najbliže medicinske ustanove. U sklopu većine hotela u Hurgadi se nalazi lekar. U tom slučaju se možete i direktno njemu obratiti.

Za pozive možete koristiti SIM kartice za mobilne telefone. Njih možete kupiti u većini prodavnica. Cena je oko 50 funti i više (Vodafone, MobiNil, Etisalat). 

Pozivni broj za Srbiju je 00 381 11 za Beograd. Za mobilni u Srbiji je 00 381 63 ili 64. 

Da li u Egiptu i Hurgadi ima internet?

U svakom hotelu u lobi baru i na recepciji možete koristiti Wi-Fi. Internet u Egiptu je vrlo opterećen i spor. Savet je da se pre polaska na put raspitate kod svog mobilnog operatera o roaming dodacima. Postoji i druga opcija. U nekom od Vodafone ili Orange predstavništva u Hurgadi kupite karticu. Cena se kreće od 5 eur do 10 eur za 5 Gb do 16 Gb. To će vam sigurno biti dovoljno. 

Ukoliko izaberete bilo koju od ovih opcija imaćete internet bilo gde da se krećete u Egiptu. Ne samo u sklopu hotela. Radnje Vodafone ili Orange mobilnih operatera možete naći na aerodromu u Hurgadi. Ima ih i u starom centru Hurgade Sakali i u novom centru Memši. 

Na kraju, ali ne i najmanje važna informacija. Gde god u Hurgadi da se nalazite postoji nepisano pravilo. Ako ste zadovoljni uslugom koju ste dobili ostavite neki simboličan bakšiš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *